Hoe kun je veilig naar muziek luisteren?

0
4712

Muziek luisteren is tegenwoordig erg populair onder jongeren. Toch is gebleken dat deze jongeren zich er vaak niet bewust van zijn dat de manier waarop zijn muziek luisteren niet goed is. Door de muziek veel te hard te zetten kan je namelijk al snel gehoorschade oplopen. In deze blog lees je hoe je het beste en veiligste naar muziek kan luisteren. Door deze tips toe te passen en door te vertellen zullen er minder mensen kans hebben op gehoorschade.

Zet de muziek zachter

Vaak is het probleem dat mensen de muziek te hard hebben staan. Je mag volgens deskundigen luisteren naar muziek op ongeveer 70% van het maximale volume. Dit geldt voor zowel oordopjes als muziek uit speakers. Luister je een langere tijd naar muziek harder dan 70% volume, dan vergroot je het risico op gehoorschade. Je kunt bij producten van Apple het volume begrenzen. Zo stel je een gewenst maximaal volume in en word je niet verrast als het volume per ongeluk te hard staat.

Luister niet te lang naar muziek

Het is niet alleen belangrijk om het geluidsvolume op orde te hebben, maar ook erg belangrijk hoe lang je naar muziek luistert. Het is heel goed om af en toe even een pauze te nemen en de muziek even uit te zetten. Ook zo maak je het risico op gehoorbeschadiging veel kleiner. De zogenoemde 60/60 regel is hierbij een handig geheugensteuntje. Als je naar muziek luistert op 60% van het maximale volume, las dan na 60 minuten een pauze in. Hoe harder de muziek is, des te korter je er namelijk veilig naar kan luisteren.

Gebruik geen oordopjes

Uit onderzoek is gebleken dat het beter is om een koptelefoon te gebruiken tijdens het luisteren naar muziek, dan het gebruik van oordopjes. Oordopjes zijn klein, zitten in je oor en zitten dus dichter bij je trommelvlies. Hierdoor wordt de kans op gehoorschade groter. Koptelefoons zijn groter en draag je over je oren heen. Daarnaast zijn koptelefoons beter in het blokkeren van geluiden uit de omgeving. Als je oordopjes in hebt en je hoort geluiden om je heen, dan zal je vaker het volume omhoog zetten.

Gebruik een goede koptelefoon

Als je een koptelefoon gebruikt is het handig om eentje te kiezen met ruisonderdrukking. Zo hoor je nog minder van de geluiden uit je omgeving en zal je het volume minder snel omhoog zetten. De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je geen last hebt van je omgeving, waardoor je op een veilig volume naar muziek kunt luisteren.

Luister nooit muziek op het maximale volume

Een paar minuten muziek luisteren op het maximale volume is al zeer onveilig en ontzettend slecht voor je oren. Tegenwoordig kunnen muziekspelers als mobiele telefoons en iPods een geluidsniveau van 115 decibel bereiken. 115 decibel staat ongeveer gelijk aan het geluid van een rockconcert! Muziek gehoorbescherming is daarom enorm belangrijk voor de gezondheid van je oren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here